Većina onih koji su posjetili glavni grad Austrije i jednu od najvećih prijestolnica kulture u svijetu vjerovatno su bili pripremljeni za velike izdatke. Mi nismo. U Beču smo se našli sticajem okolnosti, jer nam se našao na putu iz BiH do Poljske. Budući da smo putovali autostopom, vozač je išao tačno u Beč, a mi smo imali prijatelje tamo. Rekli smo sebi: “Pa zašto ne?“.

Na samom početku smo mislili kako će nam činjenica da ćemo spavati kod prijatelja za dž uštediti mnogo novca, što se pokazalo kao istina, jer cijena najjeftinijeg kreveta za jednu osobu ne spušta se ispod 15 eura. Ali hrana, ono što se jede, bez čega ne možemo, jedna od osnovnih ljudskih potreba je za nas u tom trenutku bila neopisivo skupa. Bilo nam je jasno da sve ušteđene pare za smještaj treba uložiti u zadovoljavanje potreba naših probavnih sistema.
Međutim, tu se pojavljuje sljedeći problem, kako se u Beču hraniti kvalitetno? Kao i u ostatku „civilizovanog“ svijeta, najjeftiniji obrok ovdje može se kupiti u velikim lancima brze prehrane. Ne moramo da napominjemo o kakvoj hrani se radi. Cijene sličnih proizvoda tipa hamburger ili sendvič u nekim od lokalnih restorana ili štandova sa brzom hranom dostižu vrtoglavih 9 eura. Pitali smo se: „A šta ako se ne najedemo od jednog?“
Žaleći se našim prijateljima o situaciji u kojoj smo se našli i tražeći neki savjet od njih, nismo bili ni svjesni kakvu uputu ćemo dobiti. Poslali su nas na ulicu Lichtenstain gdje je smješten restoran Der Wiener Deewan.

Der Wiener Deewan

Ovo mjesto je jedinstveno u Austriji, dok na cijelom svijetu postoji samo nekoliko restorana koji funkcionišu na sličan način. Riječ je o biznisu osnovanom prije svega na povjerenju u klijente. Dakle, u Wiener Deewanu gost može da jede koliko želi, jer su svi sosovi, hljeb, kuhana jela i desert dostupni za samoposlugu. Niko ne kontroliše količinu hrane koja se stavlja na tanjur, kao ni broj tanjura koji se pojedu. Kada klijent zadovolji glad, dolazi na kasu i plaća koliko želi!

Anel sa porcijom dobrote

U Wiener Deewanu služi se pakistanska kuhinja, što podrazumijeva dobro začinjenu hranu. Mnogo kardamona, cinamona, klinčića, muskatnog oraha, kumina i čilija daju savršen spoj južnoazijskog ukusa. Budući da hrana koju kuhari Deewana prave mora biti jeftina kako bi se cijela stvar isplatila, umaci su veoma jednostavni, sastavljeni većinom od krompira, graha, leće, slanutka. Umaci se uglavnom jedu s hljebom, uz dodatak svježe salate. Kuhari su se također pobrinuli za slatki dio obroka, tako da gosti za desert mogu probati halvu na pakistanski način.

Umaci

Salata, sosovi i halva

Kada smo prvi put ušli u Deewan, uradili smo to s ciljem da se najedemo, a da platimo što manje moguće. Međutim, samo prvi dio plana uspjeli smo ostvariti. Oboje smo dva puta nadopunjavali svoje tanjure glavnim jelom i desertom, a hrana je bila toliko ukusna da nismo imali srca ostaviti simboličnu sumu i izaći. O tome se i radi, restoran nije napravljen samo za beskućnike i neradnike, ali ih neisključuje i nediskriminiše zbog toga što nemaju novca. Kao što smo iznad napisali, radi se o biznisu osnovanom na povjerenju u klijente, što znači da ako je klijent zadovoljan uslugom, a dobrog je finansijskog stanja, mora ostaviti pošten iznos novca kako bi restoran opstao. Cilj je da se napravi ravnoteža između onih koji ne mogu ostaviti mnogo novca i onih koji to mogu, a da iz restorana siti izađu svi.

Unutrašnjost restorana

P.S Ovim putem molimo dijasporu s prostora bivše Jugoslavije nastanjenu u Beču i okolini da neuzloupotrebljava povjerenje menadžmenta ovog mjesta.

Korisne informacije:
1 KM – 0.511 eura
U restoranu smo jeli dva puta, prvi put smo za dva obroka platili 15 eura, a drugi 5 eura. Savjetujemo ostaviti bar 5 eura (za dvije osobe), jer osim troškova hrane, plate moraju primiti kuhari i konobari u restoranu.
Adresa i kontakt nalaze se na web stranici restorana.
Poštujte i uživajte u dobroj hrani!