Na sve one ljubitelje kulture i umjetnosti, željne nečeg inovativnog, prava poslastica čega u glavnom gradu Hrvatske. Naime, od 2010. godine u Zagrebu je smješten prvi svjetski muzej prekinutih veza. Raznovrsna kolekcija predmeta iz cijelog svijeta napokon je dobila svoje police i zidove, nakon nekolikogodšnje turneje kroz pet kontinenata.

Ali o čemu se u stvari radi?
Cijela ideja nastala je u glavama bivšeg para iz Zagreba, Olinke Vištice i Dražena Grubišića, koji nakon raskida veze nisu znali šta uraditi sa zajedničkim stvarima. Ideja o formiranju muzeja sa upravo ovakvim sadržajem bila je na početku spominjana isljučivo kroz šalu, ali nakon što su im prijatelji i poznanici također donirali svoje stvari iz bivših veza, rodila se mala kolekcija koja je prvi put pokazana javnosti 2006. godine u Zagrebu. Od tad se zbirka eksponata samo povećavala, a ljudi na izložbama širom svijeta su donirali i svoje uspomene na bivše ljubavne veze. Posebno oduševljanje pokazali su stanovnici Belrina kada je izložba stigla u njihov grad, te su donirali preko 30 predmeta.

Eksponat sa opisom na hrvatskom i engleskom jeziku

Sada se muzej, na svojoj stalnoj adresi u Zagrebu, u ulici Ćirila i Metodija može pohvaliti velikom popularnošću, kako među građanima Hrvatske, tako i među stranim turistima, kojima ovo mjesto postaje „must see“ u Zagrebu. Priznanje za genijalnu ideju i uspješan rad stiglo je i od Evropskog muzejskog foruma. Vlasnicima je dodijeljena nagrada Kenneth Hudson, za najinovativniji muzej 2011. godine.

Dagna posmatra eksponat “Sjekira”

Treba napomenuti da su vrata otvorena i vikendima, što nije slučaj kod državnih muzeja. Ulaz se naplaćuje 25 kuna, a popust imaju studenti, osobe sa invaliditetom i penzioneri (20 kuna).

Eskponati u muzeju

Više informacija o muzeju možete naći na oficijalnoj web stranici.