Putovanje noćnim lokalnim busem iz Majsura do Hampi zasigurno je bila jedna od najgorih vožnji do sad. Sa srećom Hampi, mirno selo locirano između ruševina, rijeke, rižinih polja i gomile velikog kamenja dao nam je do znanja da ćemo narednih par dana odmorit dušu od indijske buke i gužve. Na prvi pogled izgledalo je kao povratak u kameno doba.

Pogled na okolinu Hampija

Penjači idu u Hampi zbog granitnih buldera (penjanja po kamenima visine do 3 metra), turisti zbog obilaska ruševina, dok najbrojnija grupa alternativaca ili hipisa iz zapada u potrazi za mirnim provodom uz lijep krajolik. Mi smo došli da izmješamo svega.
Ruševine koje se nalaze u blizini Hampija su ostatci petnaestovijekovnog grada Vijayanagara. Taj grad je izrastao u jedno od najvećih imperija u Indiji, zahvaljujući čemu je ovo područije dio svijetske kulturne baštine.
Centar grada obilježavaju bazar i hram Virupaksha, početna tačka za posjetu ostacima imperija. Stare hramove, gradske zidove, kraljevsku palaču i hamam obišli smo pješke, iako je pri velikim vručinama teško odoliti rikši. Falilo nam je motivacije da obiđemo sve, zadovoljili smo se svakodnevnim izletima na vidikovce kojih ovdje ima bezbroj.

Školski izlet ispred starog kraljevskog hamama

Osim kulturnog nasljeđa, Hampi ima još jedno lice s druge strane rijeke. To je Kvart Virupapur Gadi, malo selo napravljeno isključivo za turiste, pokraj kojeg se prostiru rižina polja. Ovdje se nalaze većina prenoćilišta. Na neki način odvojeni od stvarne Indije, ljudi tu u glavnom odmaraju, vježbaju jogu, meditiraju. Lokalni kafići također organizuju filmske večeri i koncerte. Nas je zadovoljilo da se i dalje moglo naći dobro indijsko jeftino jelo.

Rad na rižinim poljima kraj sela

Nekoliko minuta šetnje iz sela dovoljno je da se stigne do prvih buldera za penjanje. Sektora ima mnogo, tako da smo stigli obići samo nekoliko. Svakako naša forma i brz gubitak kože na prstima nisu nas ohrabrili do konstantnog penjanja. U svakom slučaju, problema ima bezbroj, opremu je moguće iznajmiti na mjestu, pa bulderaši, izvolite.

Dagna pokušava

Na par mjesta u Virupapur Gaddi moguće je iznajmiti motor ili biciklo, što je super opcija za pomjeriti se s mjesta, jer u okolini ima par stvari za posjetiti, od kojih smo mi vidjeli dvije zaista vrijedne preporuke.

Naš motor

Desetak minuta vožnje dijeli selo od jezera poznatog pod imenom Hampi lake koje hindusi smatraju svetim. Iz tog razloga napravili su znakove da u jezeru plivaju krokodili, kako se turisti ne bi kupali. Pokušaj se pokazao neuspješan, stranci i indijski turisti koriste visoko kamenje koje okružuje jezero kako bi u njega skakali. Na temperaturama kakve vladaju u Hampiju, ovakvo osvježenje teško je odbiti.

Jezero

U protivnom smjeru od jezera, put vodi do brda na kojem se uzdiže hram božanstva Hanumana, gospodara majmunskog lica. Ne bez razloga hram je ujedno i okupljalište desetina majmunskih porodica, koje strpljivo čekaju na vjernike koji im donose poslastice. Ipak, treba obratiti pažnju, jer ukoliko je neko nespreman, majmuni koriste svaku mogućnost kako bi nešto ukrali. Posjetu ovom hramu treba ostaviti na kraj dana, jer pri zalasku sunca vidici na okoliš su magični, kao i sam zalazak.

Hram Hanumana

Korisne informacije:
1 KM – 36 rupi
Dvokrevetna soba – od 400 rupi, mi smo spavali u šatoru za 250 rupi, u guesthousu sa lijepim pogledom na rijeku i pristupom internetu
Lokalni bus iz Majsura za Hospet – 380 rupi za osobu i neprespavana noć na zadnjim sjedištama (7 sati)
Lokalni bus iz Hospeta za Hampi – 20 rupi (20 minuta)
Iznajmljivanje oldskul motocikla – 150 rupi, gorivo 100 rupi (ako se neko zna cijenkati – 80 rupi)
Iznajmljivanje bicikla – 80 rupi
Iznajmljivanje madraca (crushpada) – 100 rupi
Hrana – u većini restorana malo skuplja nego obično, ali može se naći najmanje jedno mjesto sa masalom dosom za 40 rupi i idli za 20. Hit su kolači u „Njemačkoj pekari“, ogromni komadi, raznovrsni ukusi – za 60 rupi. Masala čaj – 25 rupi za veliku času.