Kao dobrodošlicu u saveznu državu Karnataka, grad Majsur nam je pružio lekciju historije ovog područija. Nekadašnja pristolnica kralijestva Vodejara posjeduje veliko arhitektonsko bogatstvo ali i duh autentičnog indijskog grada.

Najveći magnet za strane i indijske turiste je dvorac vladara dinastije Vodejara, nazivanih maharadžama. Izgrađen u mješavini indijskog, islamskog i engleskog stila, izvana impresira svojom veličinom, dok iznutra detaljima. Nažalost, unutrašnost nije moguće fotografisati, kao što je slučaj većini indijskih značajnih objekata.

Dvorac maharadže

Vladavina Vodejara započeta u 15. vijeku prekinuta je privremeno krajem 18. vijeka od strane Hajder Alije i Tipu Sultana, koji su na ove prostore donjeli islam i perzijsku kulturu. U Srirangapatnam, gradiću udaljenom 15 km od Majsura obišli smo dekorisanu scenama iz ratnih pobijeda drveno-kamenu vikendicu Tipu Sultana, kao i njegovo impresivno porodićno groblje, Gumbaz.

Groblje Tipu Sultana

Mi ispred hrama Sri Ranganthaswamy

Tokom posjete Srirangapatnam vrijedi zavitiri u hram Sri Ranganthaswamy, posvećen božanstu Višnu.

U Majsuru vidjeli smo do sad nazanimljivi hram – velikog kamenog bika Nandi, vozilo božanstva Šive. Navodno isklesan je u bijelom kamenu, ali zbog svega čime ga Indijci mažu (maslacom, kokosom…) tokom religijoznih praznika, trenutno se predstavlja u crnom izdanju. Zajedno sa hramom Sri Chamundeswari nalazi se na na brdu Chamundi, iz Majsura lagano dostupnim gradskim busom.

Krava Nandi

Majsur će za nas ostati u posebnom sjećanju jer je to mjesto u kojem smo prvi put vidjeli blagoslovlenje auta. Naime, Indijci nakon kupovine automobila umjesto do osiguravajućeg društva, prvo se voze do hrama gdje ritualima osiguravaju blagostanje novog vozila. Ovo se obično odvija uz žrtvovanje voća, koje završava ispod točkova automobila. Također uvijek dobro posluži kokos ili lubenica da se razbije ispred auta za sreću. Posmatrači ovog rituala često su počašćeni hranom od strane vlasnika.

Narukvica za blagoslov

Još jedno zanimljivo mjesto u samom centru Majsura je Devaradža bazar, šarena pijaca gdje se u glavnom prodaje cvijeće. Indijci prave razne vrste vijenaca za blagoslov ili kao poklon bogovima. Na pijaci se također može naći voće, povrće, mirisi i boje.

Suhe boje na pijaci

Mi smo Majsur obilazili opuštenim tempom uz fino drušrtvo couchsurfera iz Irana, koji nas je vodio po gradu i ugostio kako to samo Iranci znaju.

Korisne infomacije:
1 KM = 36 rupi
Bus iz Palani u Majsur – 200 rupi, 8 sati
Gradski prevoz – 50 rupi dnevna karta, 15 rupi pojedinačna karta
Couchsurferi u Majsuru su prilično aktivni, mi smo od par zahtjeva dobili 2 pozitivna odgovora
Ulaz u maharadžin dvorac – 200 rupi
Ulaz u vikendicu Tipu Sultana – 100 rupi