Zapadna obala Indije već godinama važi za raj i utočište hipisa iz cijelog svijeta. Jeftin život, toplo vrijeme i plaže na arapskom moru navodili su nomade iz bogatog zapadnog svijeta da se u Indiji zadržavaju godinama i žive zajedno sa lokalnim stanovništvom. Najpoznatija baza za ovakve ljude bila je mala savezna država Goa.

Međutim, razvoj turističke industrije i protoka informacija uticao je na realno stanje u ovom dijelu Indije. Goa i dalje važi za jedno od popularnijih okupljališta hipisa na svijetu, ali sad se to manifestuje na potupuno drugi način. Na plažama se tokom zimskih mjeseci organizuju muzički festivali, otvorile su se škole joge, te izgradila infrastruktura za masovni turizam. Na Goa nismo bili, upravo iz tog razloga. Od poznanika smo čuli da se samo pedesetak kilometara južnije nalazi mjesto koje je zadržalo svoj indijski duh, a uz to posjeduje prelijepe plaže, Gokarna.

Plaža Kudle u blizini Gokarne

Gokarna je gradić u saveznoj državi Karnataka, poznat po svojoj religioznoj važnosti za hinduse, te po svojoj autentičnosti i ljepoti za strance. Naime, ovdje se slavi veoma važan praznik Boga Šive, Maha Shivaratri, na koji dolaze obožavatelji ovog boga iz cijele Indije. Ovaj praznik održava se obično polovinom februara, što je za nas označilo mogućnost prisustva. Međutim, naša očekivanja od još jednog religioznog festivala bila su previsoka, osim nekoliko manjih obreda na ulicama grada, ništa posebno nije privuklo našu pažnju. Sve u svemu, bio je ovo jedan od festivala na kojim se sve dešava u glavama vjernika, svi hindusi koji su tog dana stigli u Gokarnu, čekali su samo na trenutak kada uđu u hram Šive i susretnu se s Bogom na nekoliko trenutaka.

Vjerski obredi na ulicama Gokarne

Vjernici na gradskoj plaži u Gokarni

Od nekoliko plaža, koje se nalaze nedaleko od Gokarne provjerili smo tri. Prije svega, moramo navesti da je za nas boravak na centralnoj plaži, u samom gradiću, imao najviše smisla. Osnovan i jeftin smještaj, te lagan dostup do lokalne hrane u gradu je veliki plus. Ipak, sam kvalitet plaže je puno bolji na desetak minuta hodanja udaljenoj „Kudle beach“. Ovdje se Indija završava i počinje klasično malo turističko odredište, bez ikakvih oznaka, moglo bi biti bilo gdje na svijetu. Restorani serviraju italijansku, meksičku, te izraelsku kuhinju, spavanje u osnovnim uslovima nije jeftino, a na plaži svako malo neko spopada da kupimo lančić ili narukvicu.

Gradska plaža u Gokarni

Plaža Kudle

Par minuta šetnje od „Kudle beach“ na jug nalazi se još jedna plaža „Om beach“, gdje je turističke infrastrukture već puno manje. U stvari, sretali smo tamo u glavnom krave i indijske turiste. Možemo jedino zamisliti da duža šenja na jug na više udaljene plaže donosi više privatnosi i osjećaja prisutnosti u prirodi.

Plaža Om

Korisne informacije:

1 KM – 36 rupi

-Mi smo stigli do Gokarne iz Hampi, odakle je najlakša opcija kupit kartu za turistički bus koji direktno vozi iz jednog mjesta do drugog i košta oko 900 rupi. Jeftinija opcija je voziti se lokalnim autobusima (krenuti rano ujutru), te presjedati u sljedećim gradovima:

  • Hampi-Hospet (30 minuta, 20 rupi)
  • Hospet-Hubli (4 sata, 150 rupi)
  • Hubli-Ancola (3 sata, 135 rupi)
  • Ancola-Gokarna (30 minuta, 25 rupi)

-Osnovni smještaj na glavnoj gradskoj plaži  – 100 rupi
-Osnovni smještaj na Kudle plaži – 200 rupi
-Hrana u Gokarni u dostupačnim cijenama dok na Kudle plaži skuplja.
-Tuk tuk iz grada do Kudle plaže košta 80 rupi, ali udaljenost je prihvatljiva za šetnju.
-Internet je dostupan jedino u kafićima ili internet klubu za 30 rupi po satu.