Kao šlag na tortu, naš obilazak Kambodže završili smo u Angoru, svjetski poznatim ruševinama Kmerskog carstva iz perioda od 9.  do 15. vijeka. Ovaj kompleks lociran u blizini grada Siem Reap je ogroman, tako da smo odvojili 3 dana kako bi imali dovoljno vremena posjetiti najbitnije i najljepše hramove.

Broj hramova u Angkoru prelazi 1000, međutim neki od njih nalaze se u poljoprivrednim poljima i više nemaju nikakvog arhitektonskog značaja, dok je dvadesetak najimpresivnijih obnovljeno. Među njima nalazi se i Ankgor Wat, najveći vjerski objekt na svijetu.

Bazu za izlet u hramove Angkora, Siem Reap nažalost možemo ubrojiti u kategoriju „turbo folk” gradova jugoistočne Azije. Ovo mjesto nema karaktera niti života, koji nije povezan sa turizmom, zato u okolini „Pub street” moguće je nabaviti sve vrste narkotika, kupiti proizvode od kože krokodila, te pustiti ribama da vam izribaju kožu na nogama.

Ponuda za turiste

Vlasti u Siem Reapu zabranile su iznajmljivanje skutera turistima u svrhu posjete hramovima, kako bi podržali monopol tuk-tuk vozača. Za one koji su alergični na tuk-tuk, postoje samo jedna alternativa, biciklo. S obzirom da je ulazak na kompleks hramova udaljen svega desetak kilometara, ponudilo se ovo kao logičan izbor. Naravno, ako neko odluči obići hramove u jednom danu, tuk-tuk je pametnija opcija. U svakom slučaju, vrijedi nabaviti mapu područja i imati okviran plan posjete. Iz našeg iskustva, vozeći se biciklom, 4-5 hramova dnevno je maksimum. Za dva dana uspjeli smo posjetiti sljedeće:

Bayon
Najveći hram grada Angkor Thom,izgrađen neposredno prije raspada khmerskog carstva ostavlja utisak, prije svega zbog stotina kamenih lica okrenutih u sva četiri smjera. Posjeduje motive iz budističke religije, te uklesane bitne scene iz tadašnjeg života. Ovaj hram uzdiže se na tri nivoa i poslije Angor Wata, predstavlja najveći hram u cijelom nekadašnjem carstvu.

LIca Bayona

Baphuon
Također smješten u drevnom gradu Angkor Thom, ovaj hram privlači pažnju svojim dugim prilazom, te visinom. Moguće je popeti se na sam vrh građevine, što je fino mjesto za odmoriti sa pogledom. U cijelosti je bio srušen za vrijeme Crvenih Khmera, međutim uspješno su obnovljene tri strane, dok je  na leđima hrama kamenje poredano bilo kako.

Pogled s Baphuon

Preah Khan
Intimna atmosfera i mali broj turista su prednosti ovog hrama. Zanimljivo je također da su na zidovima vidljivi ostaci roza i zelene boje.

Preah Khan

Ta Prohm
Kad se priča o ovom hramu, prva i najbitnija stvar je da je ovdje sniman film „Tomb Rider” s Angelinom Jolie. Za nas veću impresiju stvorilo je drveće koje je vijekovima zaraslo hram.

Ta Prohm

Prasat Kravan
Mali hram sa uklesanom prestavom hinduskog boga Višnu. Nalazise na putu do drugih bitnijih hramova, tako da vrijedi svratiti na par minuta.

Prasat Kravan

Banteay Kdei
Zanimljiv spoj prostorija i hodnika, sa motivima uklesanim u kamen, te sličnim tornjevima Angkor Wata u obliku pupova cvijeta lotosa. U zadnjem dijelu hram je zaraslo drvo.

Pre Rup
Poznata lokacija za slike zalaska sunca, na naše iznenađenje, bez učešća hrama. Mnogo japanskih turista sa profesionalnom oprememom, dočekuje tamo sasvim prosječan zalazak. Hram je također sasvim prosječan.

Japanci

Angkor Wat
Klasik svoje vrste, najveći i najljepši hram u društvu. Na prvom nivou kroz hodnike moguće je pratiti dešavanja  u khmerskom carstvu i predstave hinduskih bogova uklesana na zidovima. S drugog nivoa vide se tornjevi hrama u obliku pupova cvijeta lotosa, do kojih na žalost nije moguće ući. Cijela zgrada ostavlja pod utiskom i vraća bar na neko vrijeme u daleku prošlost. Gužva ovdje vlada, prije svega na izlasku i zalasku sunca. Svi pokušavaju odraditi savršenu fotku. Mi možemo preporučiti posjetu oko podne, kad svi jedu ručak. Nema neskontanih turista i sunce daje priliku za dobre slike detalja.

Tornjevi Angkor Wata

 Korisne informacije:
Dvokrevetnasoba u Siem Reapu – od 6$
Jednodnevna karta za hramove Angkora – 20$
Trodnevna karta za hramove Angkora – 40$
Tuk-tuk za jedan dan obilaska (navodno) – 15$
Biciklo za jedan dan – 1$
Jelo u Siem Reap jeftinije nego u ostatku Kambodže – od 1$