Izvori na internetu govore o tome kako Phnom Penh nije najbolje mjesto za izradu indijske vize. Ljudi u glavnom pišu da osoblje ambasade često pravi greške u procesu, za koje na kraju krajeva plaća aplikant. Osim toga, nikad se ne zna se koliko će proces tačno trajati, te ponekad aplikantima odobravaju duplo kraći period trajanja vize od traženog.


Na žalost osjetili smo to na valstitoj koži. Dok je Dagna dobila vizu za koju je aplicirala (na 6 mjeseci sa mogućnošću ulaska i izlaska iz zemlje), Anel je za identičnu aplikaciju dobio mnogo manje (3 mjeseca sa samo jednim ulaskom).

APLIKACIJA:
Prva stvar koju treba uraditi jeste izraditi slike za vizu, s tim da dimenzije slika moraju bili 5×5 cm s bijelom pozadinom. Ovkave slike moguće je lagano nabaviti u Phnom Penhu (u fotografskom studio treba zamoliti također za digitalnu verziju). Sa odrađenom slikom proces aplikacije može početi. Aplicira se online, preko oficijalne stranice indijske ambasade u Kambodži, gdje je moguće naći formular. Za popunjavanje navedenog, dobro je imati adresu u Indiji (može to biti i hotel rezervisan samo za prvu noć), te datum ulaska u Indiju. Formular je prilično detaljan (pitaju o porijeklo roditelja i njihovo zanimanje), te ukoliko bi se izbjegle poteškoće, vrijedi ga popuniti s pažnjom i detaljno. Važno je također staviti 6 mjeseci kao dužinu svog boravka u Indiji, iako se planira ostati kraće. Kad su sve informacije već popunjene, treba priložiti digitalnu verziju slike, nakon čega je moguće sačuvati formular na svom računaru. Na tom primjerku koji se sačuva stoji informacija o datumu sastanka u ambasadi (u našem slučaju to je bilo sljedećeg radnog dana). Ambasada je otvorena radnim danima od 9 do 11 (najbolje je doći oko 9, bez obzira koje je vrijeme sastanka napisano na formularu), s time da svaki praznik u Kambodži ili Indiji označava neradni dan.
Prije samog dolaska u ambasadu, potrebno je isprintati svoju aplikaciju, potpisati je, te pripremiti sljedeće dokumente:
– Pasoš (koji vrijedi najmanje još 6 mjeseci od datuma aplikacije)
– Kopiju pasoša
– Kopiju kambodžanske vize
– Jednu sliku (5×5 cm s bijelom pozadinom koja se prilaže uz isprintanu aplikaciju)
Viza košta 57 dolara za državljane BiH i bitno je imati sitno, jer u ambasadi niko nije u mogućnosti razsitniti novac.

SASTANAK:
Do indijske ambasade najlakše je doći motor-taksijem za 2 dolara. Nakon sigurnosnog pregleda moguće je u uči u zgradu gdje se dobija broj, na koji treba sačekat da bude prozvan. Sam sastanak je bezbolan i prilično brz (jedino pitanje koje je konzul pitao je „Da li je u BiH sigurno?“). Na kraju sastanka se plaća i dobija račun na kojem je datum dolaska po vizu. M smo zamolili da pokupimo vizu nekoliko dana kasnije i uz malo moljenja je uspjelo. Datum preuzimanja vize je najčešće 3 dana od sastanka. Važno je također znati da indijska viza počinje isticati od izdavanja, a ne od ulaska u državu.

INFORMACIJE O INDIJSKOJ AMBASADI U PHNOM PENHU:
Dom br.5, Ulica 466
Phnom Penh, Kambodža
Tel No.: 855-23-212652
Fax No.: 855-23-210914