Obala Kambodže navodno je puna divljih ostrva sa pješčanim plažama, ali kada se malo bolje pogleda, neka od njih su puna turista, na druge je skupo doći, a na najnapuštenijim, što je apsurdno, smještaj je iznenađujuće luksuzan. Ne razmišljajući previše, odabrali smo najbliže ostrvo, koje je na kraju ispunilo naša očekivanja.

Dobro, jedino prevoz na ostrvo mogao bi biti nešto jeftiniji, jer je jednosmjerna karta za čamac koštala toliko koliko bus za 150 kilometara udaljen Phnom Penh. Tokom 4.5 kilometra duge plovidbe naš kapitan prkosio je visokim talasima, da bi nas na kraju ostavio na mirnoj obali, sa pedesetak drvenih kućica i par restorana.

Naša kućica

Prvi pogled na plažu dao nam je viziju toga kako ćemo provest naredna 2.5 dana. More u blizini plaže je plitko, voda je topla iako prilično slana, odlična za plivanje. Na pješčanoj plaži u suncu prostrijete su drvene ležaljke, u broju većem od željnih sunčanja. Odmah iza njih za one umorne od sunca čekaju prekrivene drvene terase, u čijoj hladovini su obješeni hamaci. Ispostavilo se da terase odlično služe također tim koji su raspoloženi za jutarnu sesiju joge. Malo dublje, kafići-restorani ispod drveća serviraju napitke od kokosa, hladna pića i (nažalost prosječnu) hranu. Jedina više zahtjevna aktivnost može biti šetnja okolo ostrva.

Čiitanje dok još ima svjetla

Odradili smo taj slikovit krug preko plaža i džungle i usput saznali par stvari. Na južnoj obali ostrva radnici sijeku džunglu da bi se izgradio neki veći kurort. Moguće da će Koh Tonsay uskoro izgubiti svoj izoliran i miran karakter. Malo dalje živi jedan pecaroš, kod kojeg se avanturistički putnici mogu pokušati zadržati preko noći i računati na ribnu večeru. Na sjeverno-istočnom dijelu stanuje par porodica, od toga jedna koja se osim vađenja algi zanima prodajom precijenjenih kokosa i varanjem turista, govoreći da ne postoji dalji put okolo ostrva… tako da putnici uzimaju njihov čamac („samo 1$ za osobu!“) da se vrate do plaže sa kućicama.

Vađenje algi

Sve u svemu odmorili smo se i isplivali, nadoknadili čitanje knjiga i drijemanje u hamaku, sjetili se raditi jogu i navratili bi nekad opet.

Zalazak sunca na ostrvu

Korisne informacije:
Na ostrvo se polovi iz gradića Kep
Povratna karta za čamac na Koh Tonsay – 10$
Drvena kućica na ostrvu (hladna voda, struja od 18.00 do 22.00) – 6$ (negocirana sa 7$)
Obrok – 2-3$