Tačku na „i” na našoj mini-penjačkoj turneji po jugoistočnoj Aziji stavio je Thakhek, penjalište otkriveno prije samo četiri godine od kada se razvilo u jedno od kvalitetnih u regiji. Nakon Ton Saia i Chiang Maia koji važe za svijetski vrh penjanja, nas je, iako bez velikih očekivanja, Thakhek oduševio najviše.

Ovo penjalište smješteno je svega 12 kilometara od izlaza iz grada Thakhek, prjestolnice provincije Khammouane, koja pripada južnom Laosu. Petnaest godina od otvaranja Laosa na dolazak turista je trebalo da prvi penjači počnu obijati smjerove. Prvo se to desilo u blizini gradova Vang Vieng i Luang Prabang. Tek 2010 penjači Volker i Isabelle Schöffl su otkrili stijene kod Thakheka i dobili dozvolu za bušenje. Ta informacija brzo se proširila u penjačkom svijetu i već sljedeće godine počeli su dolaziti ljubitelji ovog sporta željni sviježe stijene. Među prvima našli su se Tanja i Uli Weidner, koji su ostali pod utiskom u toj mjeri da su se preselili u Thakhek. Danas ovaj par vodi jedini kamp, Green Climbers Home, direktno ispod stijena i vodi računa o smjerovima.

Green Climbers Home

Područije ima veliki potencijal, tako da se konstantno povećava broj smjerova, kojih do sad ima oko 250, uključujući i nekoliko veledužinaca. Težina varira od 3+ do  9a, dok je najviše smjerova u rasponu od 5 do 7b. Za penjački trip u Thakhek isplati se imati uže od 80 metara, jer ima zavidan broj smjerova koji dostižu 40 metara. Ljubitelji klasičnog veritikalnog penjanja po pločama sigurno će naći nešto za sebe. Za one koje se više vole majmunisati, prevjesa ima u izobilju, posebno na sektoru „The Roof” čije ime otkriva mnogo – 15 metara horizontalnog krova, 10 metara iznad zemlje.

Sektor The Roof

Ipak najzanimljivije staze po našem mišljenju su one koje zahtjevaju tridimenzijonalno penjanje po stalaktitima i tufama, prije svega za to što ovakav stil penjanja nismo probali u Evropi. Često je tako da se najbolji hvat nalazi negdje iza leđa ili da stalaktit od pozadi posluži kao „no hand rest”.
Naše preporuke smjerova:
– na Climbers Home: Kokosbaelchen 6b, The Nest 6b+, Waiting for Bolts 6a;
– smjerovi dugi 40 m na Weissewand (6b+, 6c);
– na Hiltonu: Bonne Geburtstag Poffzi 5c (40m kroz stalaktite), Mon General 6c;
– Elephant je super za početnike, ali ima par zahtjevnih smjerova, npr. Beetween Night and Day 6b+;
– na The Roof Sauergeburt 6b+ i To Bobby 6c.

Anel na Priapisimus, 6a

Oštra i neizlizana stijena daje prednost Thakeku u usporedbi sa Ton Saiem, mada poslje tri dana penjanja koža na prstima tražiće odmor. One koji ne vole previše hodati i uporno tražiti sektore obradovati će činjenica da su stijene vrlo blizu kampa i prilazi smjerovima su uređeni. Što više, u svako doba dana može se naći penjanje u hladovini, a vremenski uslovi tokom suhe sezone su idealni.

Kad je u pitanju smještaj, najjednostavnije rješenje je rezervisati šator, krevet u višekrevetnoj sobi ili drvenu kućicu na kampu pored penjališta, gdje kuhinja servira ukusne ali malo poskupe obroke. Druga opcija je ostati u hostelu u Thakeku, što daje više slobode u kretanju i prehrani. U gradu je moguće iznajmiti skuter kojim se svakodnevno može dolaziti pod stijene. Vožnja traje 20-ak minuta.

Skretanje sa glavnog puta

Sam grad ne nudi poseban sadržaj, njegovim jedinim atributom je položaj na rijeci Mekong. Život se odvija usporeno, tako da smirena atmosfera olakšava proces prilagođavanja životu u Thakheku. Od večernjih aktivnosti izdvajamo okupljanje na palačincima na glavnom trgu, boćanje i karaoke barove.

Strogi centar grada

U strogom centru, moguće je naći nekoliko restorana ili uličnu hranu. Jedini problem je što je ujutru teško pojesti nešto što mi zovemo doručkom, jer Laošani imaju naviku doručkovati supu s nudlama ili meso sa roštilja. Za to naveče na glavnom trgu se otvaraju štandovi sa palačincima (sa bananom ili jajetom i slatkim gustim mlijekom), slatkim uštipcima i hladnim napitcima, prodavanim u plastičnim vrećicama. Ovisnici o kofeinu sigurno će uživati u laoskoj kafi, koja je uzgajana na jugu zemlje i pripremana je na način sličan bosanskoj, sa slatkim gustim mlijekom umjesto šećera.

Doručak i kafica

U jutarnoj žurbi prema penjalištu uspijeli smo naći nešto prihvatljivo i hranjivo – klasični laoski sendviči, tj. bageta sa ljutom paštetom, zelenom papajom, zeljem i nekim sastojcima za koje ne želimo znati šta su.

Ukoliko se na dan pauze iznajmi motor, postoji nekoliko opcija za male izlete. Na putu iz grada za penjalište nalazi se nekoliko pećina i jedno kupalište. Za pećine smo čuli da se naplaćuju i da nisu izuzetno zanimljive. Na kupalištu może se osviježiti čak i poslje penjačkog dana, jer je veoma blizu. Mi smo na dan odmora maksimalno iskoristili iznajlmjeni motor, te otišli na izlet do jezera Khoun Kong Leng. Nakon 30 kilometara vožnje glavnim putem na sjever skrenuli smo desno (na skretanju se nalazi znak) na makadam i vozili se oko 20 kilometara kroz sela i mala brda. Momenat gdje je put naglo nestao označio je našu destinaciju. Prelijepo jezero sa kristalno čistom vodom i plavom bojom zadržalo nas je svojom intimnom atmosferom cijeli dan i pružilo osvježenje od visokih temperatura.

Jezero Khoun Kong Leng

Korisne informacije:

1 KM – oko 5000 kipa

Penjanje je moguće samo u suhoj sezoni, od oktobra do marta.
Najjeftiniji način dolaska su letovi za Bangkok, a kasnije bus.

Spavanje i hrana na kampu Cijena
Šator za dvije osobe 50000 kipa/noć
Šator za jednu osobu 40000/noć
Krevet u višekrevetnoj sobi 50000/noć
Privatna drvena kućica 150000 kipa/noć
Doručak 15000 do 20000 kipa
Ručak 20000 do 30000 kipa
Večera 0d 30000 kipa

Spavanje i hrana u Thakheku Cijena
Privatna soba sa bračnim krevetom od 60000 kipa
Krevet u višekrevetnoj sobi 50000 kipa
Sendvič 6000 kipa
Ručak ili večera od 15000 kipa
Palačinak 7000 kipa

Treba naglasiti da spavanje u gradu omogućava kupovinu svježeg voća, što na kampu nije moguće.

Topo penjališta dostupan je na kampu za 110000 kipa.

Iznajmljivanje motora u gradu se najviše isplati u firmi VangVang, na glavnom trgu. Gospodin koji iznajmljuje motore je prijatan i prilično dobro priča na engleskom. Najslabiji motor košta 50000 kipa, ukoliko se iznajmljuje na jedan dan, a ukoliko na više, onda 40000/dan.

Naš dnevni budžet za 2 osobe je iznosio oko 180000 kipa