Jedna od popularnijih opcija za ulazak u Laos iz Tajlanda je granični prelaz Chiang Kong-Huay Xai. Mi smo uzeli bus direktno iz Chiang Maia za Chiang Kong (moguće je doći tamo također iz drugih gradova u okolini, npr. Chiang Rai) za 14 KM po osobi.

Po dolasku u Chiang Kong, počinje borba za jefitn prelaz granice. Sve je savršeno isplanirano, kako bi i tajlanska i laoska strana dobro zaradili na turistima. Kao prvo, autobus koji stiže u Chiang Kong ostavlja one koji žele preći granicu na ulasku u grad, 2 km od mosta Prijateljstva. Tuk tuk vozači čekaju spremni da prevezu strance do granice za 50 THB, šta je puno. Od nekih putnika smo čuli da se kroz ovaj dio može nešto ustopirati. Nakon prelaska tajlandskog dijela granice obavezno je uzeti bus koji košta 20 THB. Bus prevozi preko mosta, gdje je zabranjeno pješačiti. Na drugoj strani mosta nalazi se laoski granični prelaz, na kojem je moguće zamijeniti novac i izraditi vizu.

Viza za Laos dobija se na graničnim prelazima. Procedura je jednostavna, potrebna je jedino slika za pasoš i u slučaju državljana Bosne i Hercegovine 30 američkih dolara (plaća se u dolarima). Mi smo prilično dugo čekali dok je graničar pokušavao naći cijenu za BiH, pa smo mu na kraju pomogli, s obzirom da smo ranije našli info na internetu. Drugih problema nije bilo.

Granični prelaz Huay Xai

Na izlasku iz graničnog prelaza opet čekaju tuk tuk vozači, koji traže 100 THB za dolazak u Huay Xai. Za ovu kao i za prethodne vožnje dobro je imati tajlandske bahte. Međutim, nama je nestalo para, tako da smo ljuti na viskou cijenu izašli na put i veoma brzo ustopirali transport do 10 km udaljenog centra grada.
Većina putnika ne zadržava se u Huay Xai nego se odlučuje za dvodnevnu vožnju brodom (slow boat) po Mekongu za Luang Prabang ili sjeda u bus za sjever (Luang Nam Tha). Stanica brodova nalazi se na kraju grada, dok autobuska stanica negdje na pola puta između granice i Huay Xai.