Nepal je jedna od zemalja za čiju vizu se nema potrebe brinuti. Dobija se ona u trenutku ulaska u zemlju bilo to avionom ili kopnom. Mi smo u Nepalu ušli iz Indije na graničnom prelazu Raxaul-Birgandž gdje je procedura ulaska u zemlju bila očekivano prosta. Sve što smo trebali imati bile su slike za pasoš (1 komad neodređenog formata) i 40 dolara za jednu mjesečnu turističku vizu. Treba obratiti pažnju da se dolari osiguraju prije dolaska na granicu jer Nepalci neće primiti isti iznos u drugoj valuti (čak ni u nepalskim rupijama!). Na mjestu se dobija jednostavan formular nakon čijeg popunjavanja slijedi viza u pasoš.
Na spomenutom graničnom prelazu promet lokalaca je veliki i niko ga ne provjerava, a kućice graničnih policajaca su prilično neprimjetne, tako da treba pripaziti da se u Nepal ne uđe ilegalno.

Cijene nepalske vize su sljedeće:
15 dana – 30 dolara
30 dana – 40 dolara
90 dana – 100 dolara.

Produžetak turističke vize

Za ljude koje lete isključivo do Nepala trideset dana može biti dovoljno za posjetu Katmandu i Pokari, planinarenje i posjetu jednom o nacijonalnih parkova. Međutim za one kojima je to dio dužeg puta često je potreban duži boravak zbog izrade vize za slijedeću destinaciju. Kao što je izrada vize, njen produžetak je isto toliko prost. Potrebno je popuniti online formular dostupan ovdje (za tu svrhu potrebna je digitalna verzija silke za pasoš) i doći u roku od 15 dana u nadležni ured lociran u kvartu Kalikasthan, Dillibazar sa pasošom i potrebnom količinom novca (prima se nepalske rupije kao što i dolare). Minimalno vrijeme produžetka vize je 15 dana, što košta 30 dolara, a svaki naredni dan košta 2 dolara.