Glavni grad – Bangkok

Kada ići – Tajland je smješten blizu ekvatora, zbog čega je toplo i sparno tokom cijele godine (u većinskom dijelu države). Od marta do juna vladaju velike vrućine, iznad 40 stepeni. Od jula do Oktobra traje kišna sezona – jaki i kratki pljuskovi dešavaju se svakodnevno, većinom poslijepodne. Monsun traje do oktobra samo na jugu, dok se u ostalim dijelovima zemlje završava čak dva mjeseca prije. Od novembra do februara je najhladnije, samim tim ovo je i najbolje razdoblje za posjetu Tajlandu. Ipak treba obratiti pažnju, jer na sjeveru zemlje u decembru temperature noću padaju i do 5 stepeni. S obzirom da u Tajlandu nema grijanja, vrijedi se spremiti na hladne noći i jutra u ovom dijelu zemlje. Nakon izlaska sunca temperatura ipak brzo raste, a postoji sigurnost da će svaki dan u ovom dijelu sezone proći bez padavina i sa mnogo sunčeve toplote.

Kako ići – dobra cijena jednosmjerne avionske karte za Tajland je oko 500-600 KM (karta u dva smjera je malo skuplja, od 800 KM), zavisno odakle iz Evrope se leti i koliko ranije se karta kupi/nađe promocija. Mi smo letili sa Ukrainian Airlines iz Varšave, ali znamo da dosta jeftine letove nudi Norwegian Airlines iz Osla, a tamo iz Bosne leti Wizz Air.

Viza – sve informacije o izradi vize za Tajland možete pronaći ovdje.

Tajlandska viza

Novac – u Tajlandu se isključivo koristi tajski baht (THB) – 1KM – 20.6 THB
Ukoliko neko nosi keš sa sobom, savjetujemo ponijeti dolare.
Bankomati i mjenjačnice se mogu naći svugdje. Kursevi su najbolji na turističim mjestima, a novac preporučujemo mijenjati u mjenjačnicama, a ne u bankama. Kursevi na aerodromima također su prihvatljivi.
Većina bankomata uzima proviziju od 150 THB, osim bankomata Citibank (mogu se naći samo u Bangkoku), koji ne uzimaju proviziju. Maksimalna količina novca koja se može izvaditi iz bankomata pri jednom pokušaju je 30000 THB, i to u bankomatima sljedećih banaka: Krungsri bank, Thai Military Bank i CIMB Bank.
Plaćanje karticom nije popularno u Tajlandu.

Dnevni budžet – ovo zavisi od idividualnih potreba. Mi smo prosječno trošili 350 bahta dnevno po osobi.

Cijene – Jeftin smještaj može se naći za 200 bahta.
Kurs srednje dužine taksijem po Bangkoku košta od 50 do 70 bahta.
Iznajmljivanje automatik skutera na jedan dan ispašće od 100 do 150 bahta.
Za sat vremena uživanja u tajskoj masaži plaća se od 150 do 400 bahta.
Za obrok u baru treba izdvojiti 50-70 bahta.
Voda od 2 litra košta 10 bahta.
Jeftino je u trgovinama lanca 7/11.
Sjever je jeftiniji od juga.
Pravilo je da su cijene uvijek niže u mjestima gdje ima mnogo turista, zbog razvijene turističke infrastrukture i konkurencije.

Smještaj – apsolutno nema potreba za rezervaciju bilo kakvog smještaja u Tajlandu, jer je izbor velik, bez obzira tražili se luksuzan apartman ili najjeftinija rupa za prespavati. Budući da smo mi u većini slučajeva birali ovo drugo, moramo priznat da je standard soba i kreveta „azijski“. Znači to da pretjerano čisto nije bilo, ali poredeći sa nekim drugim zemljama, sasvim je prihvatljivo. Na jugu zemlje specifični su bungalovi, ili ti ga drvene kućice, koje čine 90 posto prenoćilišta.

Naša izrealska kućica na Ton Sai

Transport – Tajland ima prilično uređenu međugradsku komunikaciju, kako autobusima, tako i vozovima. MI smo isprobali samo prvu opciju i možemo je preporučiti. Busevi u Tajlandu su na visokom nivou komforta, a cijene su također prihvatljive. Evo koliko smo plaćali:
– Autobus iz Bangkoka do Krabi – 700 bahta
– Autobus iz Bangkoka do Chiang Maia – 515 bahta

Busevi u Tajlandu

Hrana – ulična hrana je sve što vam treba! Na ulicama Bangkoka ili Chiang Maia mogu se naći razni tajksi specijaliteti za veoma male pare. Treba obratiti pažnju na hranu jedino na ostrvima ili izoliranim plažama, gdje nema frižidera. Mi smo se nekoliko puta otrovali na plaži Ton Sai, ali na kopnu nismo imali nikakvih problema, a jeli smo svašta. Jedini problem su svježe voće i povrće, koje obavezno treba prati prije konzumiranja.

Ulični restoran u Chiang Mai

Zdravlje – Zdravstvena njega u Tajlandu je na visokom nivou, ali je zbog toga poprilično skupa. Zbog toga preporučujemo osigurati se prije puta. Također, iako nema obaveznih vakcinacija, sljedeće vakcine su preporučene, ukoliko neko planira put u ovu zemlju:
– virusni hepatitis A i B
– tetanus
– difterija
– trbušni tifus
Kremu za sunčanje, kao i ostalu potrebnu kozmetiku najbolje je kupiti u Evropi, jer je kvalitetnija i jeftinija. Jedina stvar na koju treba sačekati do dolaska u Tajland je sredstvo protiv komaraca. Njihove kreme i sprejevi za ovu svrhu su mnoga jače, te osiguravaju duži mir od komaraca. Obavezno kupiti sredstvo koje sadrži DEET. Teoretski postoji opasnost od malarije u ovoj zemlji, ali u praksi je ona minimalna.
Voda iz česme nije pitka, a kupovna voda se preporučuje i za pranje svježeg voća i povrća.

Jezik – Službeni jezik je Thai, ali na mjestima koje posjećuju turisti veoma se lagano sporazumiti na engleskom jeziku.

Internet – u mjestima koja su posjećena od strane turista (skoro sva) nema problema sa pristupom internetu. U gradovima, mi smo u glavnom koristili WI-FI u hostelima za dž. Na obali internet je malo veći luksuz, tako da za sat vremena korištenja WI-FI-a u kafiću treba platiti i do 100 bahta.

Utičnice – u Tajlandu se koriste drugačije utičnice nego u Evropi, ali naši utikači su bez problema funkcionisali (jedini problem je što utikač ponekad može labavo stojati u utičnici).

Savjeti:
– Nikad ne vrijeđajte kralja Tajlanda u javnosti na bilo koji način (npr. cijepanjem novčanice sa njegovim likom). Stanovnici ove zemlje odnose se sa velikim poštovanjem prema svom kralju i cijeloj kraljevskoj porodici.
– Nesvađajte se Tajlanđanima, veoma su ponosni i uvreda na njihov račun može završiti neželjenom osvetom. Povišen ton tokom diskusije smatra se slabošću i neće vam pomoći u rješavanju konflikta.
– Nevjerujte lokalcima koje sretnete na ulicama Bangkoka, mnogo je onih koji pokušavaju prevariti turiste na ovaj ili onaj način (dovoljno je izguglati “Lucky buddha scam, kako bi se u ovo uvjerili). Ukoliko neko na ulici počne pričati s vama, ne govorite mu da ste tu prvi put, iako je to slučaj.
– Ne dižite stopala u smjeru nekoga i trudite se ne dodirnuti ničiju glavu, to su uvrede.
– Držite osmijeh na licu.